343 ratar Foster Skriv ut Skicka sidan
2011-09-28

343 personer har undertecknat Café Blom-gruppens granskning av stadens förslag till framtidens Slussen. Den har samtliga ledamöter i Stadsbyggnadsnämndens fått brevledes inför dess sammanträde i morgon då förslaget framtaget av Foster+partners och Bergs arkitektkontor ska behandlas.

"På punkt efter punkt konstaterar vi att verkligheten bakom perspektiven inte är den solskenshistoria som man vill få oss att tro. Varje punkt borde ensam kunna fälla förslaget." Det skriver Café Blom-gruppen, som består av arkitekter, byggnadshistoriker och andra stadsbyggnadsintresserade, i sin inledning till granskningen.

Stadens topografi och historia blir inte längre läsbar. Den motorvägsliknande bron respekterar inte platsens egenart. Söders dramatiska förkastningsbrant förvanskas av de föreslagna byggnaderna framför KF-husen, idag en av Stockholms elegantaste landmärken. Glashusen på Södermalmstorg skymmer utsikten från Södermalmstorg mot Mälaren i väster till Saltsjöinloppet i öster. Gallerian med sina 35 000 kvm, lika stor som NK, riskerar att slå hårt mot småbutiker i Gamla stan, på Hornsgatan och Götgatan.

 

Kollektivtrafikkörfälten är inte genomgående utan bryts i de avgörande gatukorsningarna. All trafik har samlats till en bro istället för två som idag, vilket ger minskad flexibilitet för framtida behov. Bussterminalen i Katarinaberget kommer inte att behövas när förr eller senare tunnelbanan till Nacka blir verklighet.

Tillgänglighet för funktionshindrade strider mot gällande lag om tillgänglighet på ”allmän plats” för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Förslaget inklusive Katarinagaraget är kostnadsberäknat till närmare 10 miljarder. Det är en orimlig summa för ett nytt Slussen som inte är bättre än den vi har.

Så lyder en del av gruppens hårda kritik mot planen som granskas i femton punkter och avslutningsvis konstaterar man att platsen förtjänar en bättre lösning.

» Ladda ner och läs hela Café Blom-gruppens upprop (pdf 120 k)