Monica Nielsen och Sven Wollter Skriv ut Skicka sidan
2010-06-06

Slussen 6 juni 2010
En rackans tur har man som på rasten mellan busspassen hamnar på ett soligt Slussen fullt med folk som vill värna om dess unika vy mot Mälaren och Saltsjön. Och riktigt lycklig när man får lyssna till Monica Nielsen sjunga "Vårat gäng" och Sven Wollter i själ och hjärta försvara sin och stockholmarnas kärlek till denna världsunika plats på näset mellan Söder och Gamla Stan. Och med kraft stryka under att det gäller att se upp, starka ekonomiska krafter vill slå mynt av Slussen för egna syften. Musicerade gjorde också Monica och Carl-Axel Dominique.


Monica NielsenOpinionen mot den hårda exploateringen av Slussen har fått vind i seglen. Var och varannan man talar med blir upprörda över att den fria öppna utsikten som är en sådan lisa för själen kan komma att skymmas av stora hus. Nu gäller det bara att sprida kunskap om att detta inte alls heller kommer att finansiera Slussens omdaning som politiker och media försökt få oss att tro. Byggrättigheterna ger staden drygt 900 miljoner kronor vilket inte ens är tio procent av den beräknade byggkostnaden. Det blir i vanlig ordning medborgarna som via skattsedeln får finansiera vinsterna för de storbolag som vill exploatera markvärdet och i åratal kassera in stora vinster.

Sven WollterInnan jag hastade iväg till linje 47, knökfull denna nationaldag, kom Per Anders Fogelström i mina tankar. Tänk om denna älskade skildrare av livet i Stockholm varit med oss denna dag! Tänk om han tillsammans med  Monica och Sven också kunna tala till oss. Tänk om han hade fått vara med och kämpa mot de idéer som vill göra Slussen till något som kallas världsklass. Tänk om han med sin djupa kännedom om Stockholms historia hade kunnat vara med och ge svar på tal: Slussen med sina öppna utblickar mot väster, norr, öster och söder är redan världsklass, det är en världsunik plats.

Nu får vi som lever sluta oss samman i kampen för Slussen för att hedra Per Anders. För kommande generationers skull och för att vi, som Sven sa, ska få frid i våra själar.

Peter Frisk ledde också en stadsvandring kring Slussen och som arrangör för alltihop stod Föreningen Bevara Slussen.
Utsikten är inte till salu